Bryst

Plastikkirurgiske procedurer på brystet omfatter

  • rekonstruktiv brystkirurgi
  • kosmetisk brystkirurgi

I det fleste tilfælde, vil der være en lille (fysiologisk) forskel mellem en kvindes bryster. Denne forskel kan være stationær, eller kan ændres i forbindelse med graviditet og amning eller ved vægtændringer og er som regel ikke en tilstand, der kræver operation. Der er dog nogle piger/kvinder, som er født med en brystdeformitet, såsom manglende udvikling af et eller begge bryster; asymmetri af brysterne, hvad angår form og/eller størrelse; indadvendte brystvorter; eller de udvikler meget store bryster. Selvsagt, er disse tilstande invaliderende psykisk og fysisk og de fleste vil nok være enige i, at disse kvinder skal tilbydes rekonstruktion, såfremt de ønsker dette. Hvad angår piger, der ikke er færdigt udviklet, skal man i hvert enkelt tilfælde tage stilling til, hvornår det er det rette tidspunkt at rekonstruere hende.

En voksende gruppe af kvinder, der ønsker rekonstruktiv brystkirurgi, er de kvinder, som har fået fjernet det ene eller begge bryster som følge af brystkræft, har forstadier til brystkræft eller som har en stor risiko for at udvikle brystkræft i løbet af deres liv. Her foreligger der flere metoder til brystrekonstruktion, dels med implantater alene, dels med eget væv alene (f.eks. med TRAM eller DIEP lapper) eller en kombination af disse (f. eks. med Latissimus dorsilap).

Der har været/er en voldsom stigning i den vestlige verden af kvinder, som bl.a. ønsker kosmetisk brystkirurgi. Historien om kosmetisk brystkirurgi, strækker sig langt tilbage i tiden og ideal brystets fremtoning har været - og er afhængig af mange faktorer ikke mindst religiøse, politiske, kulturelle og socio-økonomiske faktorer. I krise tider (f.eks. krige) er der en tendens til at fremhæve de biologiske forskelle mellem mænd og kvinder, således var dyrkelse af den storbarmede kvinde en realitet under anden verdenskrigen. Denne dyrkelse har dog holdt sig, fraset små udsving, til i dag, godt understøttet af kommercielle interesser. En af de mest populære kosmetiske indgreb på bryster i dag er således brystforstørrende operation (med eller uden et brystløft (mastopeksi)).

Når man skal gennemgå brystkirurgi, er man nød til at tage stilling til de evt. komplikationer, som kan opstå. Meget fokus har - og er rettet mod f.eks. silikonens indflydelse på helbredet, ruptur af brystimplantater, kapseldannelse, følelsesforstyrrelser og evt, manglende evne til at amme – alle forhold man skal overveje nøje om man vil udsætte sig selv for. Det er ikke juridisk lovligt at foretage kosmetisk kirurgi på piger under 18 år.

Mandlig brystudvikling ses hos en stor andel af pubertetsdrenge og forsvinder som regel i løbet af 2-3 år. Tilstanden kan dog fortsætte op i voksenalderen eller kan udvikle sig hos voksne mænd. I langt de fleste tilfælde drejer det sig om en godartet tilstand af ukendt årsag, men kan opstå som følge af en ubalance i hormonerne i opvækstfasen, en bivirkning til forskellige typer medicin, en medicinsk lidelse, fedme eller som følge af hormonproducerende svulster. Mandlig brystudvikling er en overordentligt forstyrrende tilstand for de fleste mænd, dels psykisk, dels fysisk og et stigende antal mænd, hvor tilstanden ikke forsvinder spontant (og hvor der ikke er en tilgrundliggende lidelse) lader sig behandle kirurgisk.

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte os eller bestille tid til en samtale på tlf. 6016 3035.