Kvinde sort BH der holder sine bryster

Brystformindskende operation – Brystreduktion

Introduktion

Mange kvinder med store, tunge og hængende bryster har ofte en del fysiske gener, der forårsages af den øgede belastning på ryg, skuldre og nakke:

 • smerter i ryg-, skulder – og nakkeområderne
 • hovedpine
 • hæmmet fysisk udfoldelse på grund af brystsmerter
 • trykmærker og evt. sår på skuldre efter BH-stroppe
 • fugtproblemer under brysterne

Dertil har en del kvinder også psykiske gener i form af øget selvbevisthed, der bevirker at kvinden gemmer ofte sig under store bluser og lignende. Mange af disse kvinder vælger derfor at få foretaget en brystformindskende operation – en såkaldt brystreduktion.

Brystformindskende operation (brystreduktion)

Ved den brystformindskende operationen – brystreduktion, mindskes mængden af hud, fedt tog kirtelvæv, således at kvinden får et mindre, strammere, rundere og mere harmonisk bryst. Samtidigt formindskes også den, ofte store og uregelmæssige brystvorte. Ved den mest anvendte operationsmetode fremkommer et ankerformet ar, der bliver mindre synlig med tiden. I visse situationer kan man kombinere brystreduktionen med en fedtsugning. 

Forundersøgelse 

Har du truffet en beslutning om at få foretaget en brystformindskende operation eller ønsker du blot at høre mere om operationen og de muligheder du har, kan du bestil tid til en samtale med speciallægen i plastikkirurgi. Her kan du fremkomme med dine ønsker og forventninger til resultatet. Alle forholdene omkring operationen vil blive gennemgået i detaljer. Er du over 50 år gammel, skal du inden for det sidste år have fået foretaget en mammografi, der har vist normale forhold. Du opfordres til at medtage en bisidder. Du skal have en (1) uges betænkningstid efter modtagelse af mundtlig information (i hht Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse om Kosmetisk Behandling). Først efter udløbet af betænkningstiden, kan du give dit tilsagn til operation.

Forholdsregler før operationen

Det er vigtigt for dig at vide at du selv kan bidrage til at operationen bliver vellykket. Det er en kendsgerning at rygning påvirker sårheling og er man storryger påvirkes også evnen til at bekæmpe betændelsestilstande. Andre faktorer, som indtagelse af fiskeolier, levertran, medicin som indeholder acetylsalicylsyre (f.eks. hjertemagnyl), E-vitamin, Q10, visse typer naturmedicin og gigtmedicin øger risikoen for blødning efter operationen. Derfor:

 • Undgå rygning i en periode på mindst 8 uger før - og 2 uger efter operationen
 • Undgå E-vitamin, Q10 i mindst 3 uger før – og 1 uge efter operationen
 • Undgå fiskeolie og levertran i mindst 3 mdr. før – og 1 uge efter operationen
 • Undgå gigtmedicin (eks. Ipren, Ibuprofen, Brufen, Felden, Diclon, Diclofenac, Confortid, Celebra), medicin som indeholder acetylsalicylsyre og naturmedicin 3 uger før – og 1 uge efter operationen, med mindre andet er aftalt med lægen.

På operationsdagen

Skal du møde fastende på det angivne tidspunkt. Dette betyder at

 1. Der ikke må indtages mad og væske i mindst 6 timer før mødetidspunktet dog må du drikke vand, saftevand og te (ikke mælkeprodukter eller kaffe) i op til 2 timer før mødetidspunktet
 2. Der ikke må ryges i mindst 6 timer før mødetidspunktet
 3. Der må tages vanlig medicin, efter aftale med narkoselægen, med én mundfuld vand

Operationen

Operationen foregår i fuld bedøvelse og varer ca. 2-3 timer.

Komplikationer 

Ligesom ved alle andre kirurgiske indgreb, kan der opstå komplikationer i tilslutning til operationen. Der er en vis risiko for komplikationer ved brystformindskende operation, alvorlige komplikationer er dog sjældne. De komplikationer, der kan opstå er

I tilslutning til operationen 

 • Efterblødning
 • Betændelse i operationsarret eller vævet omkring arret
 • Følelsesforstyrrelser omkring operationsarret og brystvorten
 • Påvirkning af blodtilførsel til brystvorten og dårlig sårheling
 • Påvirkning af blodtilførsel til brystvæv (kan medføre koldbrand af fedtvæv)

På længere sigt 

 • Vedvarende følelsesforstyrrelser omkring operationsarret og brystvorten
 • Forskel i brysternes størrelse (let asymmetri)
 • Uskønne, brede ar
 • Mulig manglende evne til at amme senere

Som regel vil følelsesforstyrrelserne bedres med tiden, men det er meget normalt med vedvarende ændret følelsessans lige omkring arret. Nogle komplikationer kan have indflydelse på det endelige kosmetiske resultat, så som påvirkning af blodtilførslen til brystvorten og uskønne ar.

Kvinder, der er storrygere har en betydelig øget risiko for komplikationer, hvorfor det anbefales at disse kvinder stopper med rygning ca. 6 mdr. før operationen.

Tolkning af mammografien hos alle kvinder, der er brystopereret kan være vanskelig, hvorfor du måske ikke kan deltage i den almindelige mammografiscreeningsprogram. Du kan dog undersøges på anden og lige så betrykkende måde, f.eks. ved skanninger.

Efter operationen

Du vil blive kontrolleret/overvåget efter operationen på opvågningsafsnittet og vores sygeplejersker vil sikre at du får den nødvendige smertestillende medicin.
Du bliver udskrevet til hjemmet når du er frisk, med smertestillende medicin og yderligere instrukser i, hvordan du skal forholde dig i de efterfølgende dage. Du kan ikke selv køre bil hjem og skal under hjemtransporten og den første nat være sammen med en ansvarlig voksen person. Du vil få navn og telefonnummer på vores vagthavende kirurg og du er altid velkommen til at ringe. 
Du anbefales brug af kirurgisk - eller sports BH døgnet rundt den første måned, herefter om dagen i de efterfølgende 2 måneder. 

Sygemelding

Efter operationen, vil de fleste kvinder kunne genoptage deres arbejde efter ca. 10-14 dage. Har du et fysisk krævende arbejde, må der regnes med en sygeperiode på 2-4 uger.

Kontrol

Du skal komme til kontrol 10 – 14 dage efter operationen til trådfjernelse og/eller arkontrol. Herudover, skal du komme til afsluttende kontrol efter ca. 6 måneder. Såfremt du har spørgsmål i den mellemliggende periode, er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os.

Ved operationen opnår du et mindre og mere rundt bryst. Resultatet i kirurgisk forstand, er som regel varig men det kosmetiske udtryk kan ændres med tiden ved at huden bliver mindre elastisk, således at brysterne hænger mere (almindelige ældningsprocesser samt tyngdekraften) og som følge af ydre faktorer som graviditet og amning, rygning og store vægtændringer.